Zprávy

  • 20.05.2024
  • Média

Únava za volantem je extrémně riziková, pozor na ni si však dává jen necelá třetina řidičů

Polevující bdělost zahánějí nejčastěji přestávkami, kávou, energetickými nápoji či hudbou

Praha, 20. května 2024: Únava za volantem je nebezpečný jev, se kterým není radno si zahrávat. Odborníci z Evropské spánkové společnosti varují, že únava je pro řidiče stejně riziková jako alkohol – unavený řidič dělá chyby, ztrácí pozornost, má pomalejší reflexy a celkově hůře vnímá. O riziku mikrospánku nemluvě. Z odhadů BESIPu vyplývá, že únava, ospalost a pokles pozornosti mají za vinu až třetinu dopravních nehod. Zatímco riziko řízení pod vlivem alkoholu si velmi dobře uvědomuje téměř každý řidič, únavu řada lidí stále podceňuje. Z nejnovějšího průzkumu1 farmaceutické společnosti STADA vyplývá, že pouze necelých 30 % českých řidičů se snaží vyhýbat řízení, když jsou unavení. Zodpovědnější jsou v tomto ohledu ženy – 40 % řidiček se snaží neřídit unavené, u mužů je to pětina. Unavení bychom přitom za volant vůbec sedat neměli.

Pomáhají zastávky a pitný režim, krátkodobě také káva a energetické nápoje

Riziko únavy za volantem roste při jízdě na delší vzdálenosti, při řízení v noci a také v době po obědě. Únava však může nastoupit kdykoliv během jízdy. Odborníci proto doporučují dělat pravidelné přestávky, ideálně alespoň každé dvě hodiny, v případě potřeby i častěji. Zastavení a rozptýlení od řízení funguje nejen jako prevence únavy, ale také jako vzpruha, když už únava nastupuje. Právě pauzy s odpočinkem či drobnou fyzickou aktivitou představují nejčastější způsob boje s únavou za volantem mezi českými řidiči a řidičkami – uchyluje se k nim 48 % z nich.

Dalším vyhledávaným prostředkem v boji proti únavě za volantem jsou káva a energetické nápoje, které ovšem dodají energetickou vzpruhu pouze krátkodobě. Sahá po nich až 41 % českých řidičů. Zatímco u kávy nejsou mezi konzumenty příliš velké rozdíly, energetické nápoje jsou populární spíše u mužů, především pak u těch mladších. V případě únavy se jimi posilňuje čtvrtina řidičů, a to mužů pod 30 let. S věkem preference energetických nápojů výrazně klesá, ve skupině řidičů nad 60 let je volí jen 4 % lidí. Velmi důležité je však neplést si kávu a energetické nápoje s doplňováním pitného režimu a nezapomínat během řízení dostatečně pít, ideálně čistou vodu. K doplnění hydratace a energie během řízení se hodí také izotonické nápoje. Například Elotrans reload je díky obsahu elektrolytů, glukózy, vitaminů, minerálních látek a cholinu ideální na podporu vitality nejen za volantem, ale také po sportu a kdykoliv, kdy je tělo vystaveno riziku dehydratace.

Oblíbenými způsoby vypořádávání se s únavou za volantem jsou také poslouchání oblíbené hudby (34 % řidičů) či konverzace se spolucestujícími nebo přáteli/rodinou přes handsfree (18 % lidí). Řada řidičů pro případ únavy vozí také žvýkačky. Žvýkání jako prostředek boje proti únavě je oblíbené především mezi řidiči do 40 let, v této věkové kategorii se k němu uchyluje každý pátý.

Doplňky stravy na cesty

Bdělost a pozornost za volantem je možné podpořit také vhodnými doplňky stravy. Jedním z nich je například hořčík, který přispívá k normální činnosti svalstva, vyrovnané psychice, k normálnímu energetickému metabolismu a snižuje míru únavy a vyčerpání. Tip: Magnetrans 375 mg od STADA, který je díky praktickému balení velmi vhodný na cesty – jedna tyčinka s granulátem zajistí optimální pokrytí denní dávky hořčíku.

Energetickou vzpruhu pro tělo i mysl přináší guarana. Tato rostlina pocházející z pralesů Amazonie je populárním energetickým doplňkem díky obsahu kofeinu. Pomáhá zvýšit bdělost a soustředění, podporuje fyzickou aktivitu a povzbuzuje tělo. Podporuje též normální duševní výkonnost a snižuje duševní únavu. Tip: Guarana 800 mg od Walmarku.

Základním prostředkem boje proti únavě za volantem však zůstává především kvalitní a dostatečný spánek a odpočinek před jízdou. Nesmírně důležité je také její nepodceňování. Jste-li unavení, snažte se jízdu odložit.  A v případě, že se únava za volantem projeví, neriskujte a udělejte si alespoň krátkou přestávku hned, jak to bude možné, nebo se nechte za volantem vystřídat.

1 Výzkum byl proveden v březnu 2024 agenturou STEM/MARK na reprezentativním vzorku české dospělé populace o velkosti 1 000 respondentů.